logo cariere meseriase
powered by tenaris silcotub
Cariere Tehnice
Profile ocupaționale

Specialist logistică

Informații generate

Educație
Educație
Studii universitare
Salariu mediu
Salariu mediu
4000-10000 RON
Cod Holland
Cod Holland
ICE (Investigativ, Convențional, Intreprinzător)
COR
COR
(Codul Ocupațiilor din România)
214135
Alte Denumiri (RO/EN): Manager de logistică / Logistics manager; Specialist în achiziții și aprovizionare / Procurement and supply specialist; Coordonator de transport / Transportation coordinator; Analyst de retea de aprovizionare / Supply chain network analyst; Specialist de planificare a cererii / Demand planning specialist; Manager de depozit / Warehouse manager; Expert în distribuție / Distribution expert; Consultant în logistică / Logistics consultant; Specialist în managementul stocurilor / Inventory management specialist; Manager de proiecte logistice / Logistics project manager
*Aceste denumiri evidențiază diferite aspecte ale rolului și pot varia în funcție de industrie, specializare și nivel de experiență.
Un Specialist logistică poate realiza:
Cel mai bun traseu pentru a transporta marfuri
1. Cel mai bun traseu pentru a transporta marfuri
Organizarea unui depozit pentru a reduce timpul de căutare
2. Organizarea unui depozit pentru a reduce timpul de căutare
Stabilirea numarului de produse care ar trebui sa fie într-un depozit
3. Stabilirea numarului de produse care ar trebui sa fie într-un depozit
Monitorizarea timpului de transport al mărfurilor
4. Monitorizarea timpului de transport al mărfurilor
Reducerea costurilor de aprovizionare
5. Reducerea costurilor de aprovizionare

Descriere

Specialiștii în logistică se ocupă de organizarea și gestionarea eficientă a fluxului de bunuri și informații de la producție la consumatori. Aceștia iau decizii importante pentru a se asigura că produsele ajung la destinație într-un mod eficient, la timp și cu costuri optime. Activitățile unui specialist în logistică includ planificarea rutei de transport, gestionarea stocurilor, organizarea depozitelor, monitorizarea transportului, optimizarea proceselor pentru a reduce costurile și asigurarea unei coordonări eficiente între diferitele etape ale lanțului de aprovizionare. În esență, specialistul în logistică este responsabil ca totul să mearga bine în ceea ce privește transportul și gestionarea bunurilor.

Crezi că ai abilitățile și calitățile unui Specialist în logistică?

  • Ai o gândire analitică. Gândești logic și identifici problemele, asemenea unui detectiv care rezolvă un caz.

  • Iți place matematica. Faci calcule rapide și vrei să rezolvi probleme de matematica din ce în ce mai complicate.

  • Ești atras de tehnologie.Înțelegi cum funcționează un limbaj de programare, diverse aplicații și ești interesat sa afli ce tehnologii noi mai apar.

  • Îți place geografia. Identifici ușor pe o hartă localitățile și formele de relief. Când ești într-un loc nou te orientezi foarte ușor.

  • Știi sa comunici foarte bine. Participi la discuții, prezentări și proiecte de grup în școală.

  • Îți gestionezi bine timpul. Știi să iți imparți timpul în așa fel încât să reușești sa faci cât mai multe activități într-o zi și nu întârzii când trebuie să ajungi undeva.

  • Te adaptezi ușor. Te descurci bine în situații noi sau când se schimbă un plan, de exemplu când trebuie să râmâi într-un joc în care regulile se schimbă brusc.

  • Ești atent la detalii. Observi cu ușurintă mici detalii în spațiul înconjurător sau când te uiți la diferite obiecte sau imagini.

  • Lucrezi bine în echipă. Te implici în jocuri de echipă și iți place când lucrezi la o tema sau un proiect împreună cu alți colegi.

  • Iți plac limbile străine. Înveți cu ușurință o limbă străină, cum ar fi engleza sau franceza.

Atribuțiile tipice ale unui Specialist în logistică

Ti-ar plăcea să poți face astfel de activități?

  • Alegi cel mai bun traseu pentru a transporta mărfurile. Unspecialist în logistică se uită pe hartă și alege pe ce drum să meargă camioanele sau navele pentru a duce produsele la destinație.

  • Organizezi depozitele de marfă. Specialistul în logistică stabilește cum să fie aranjate cutiile cu produse în depozit astfel încât să fie ușor de găsit când cineva le comandă.

  • Calculezi stocul de produse. Specialistul decide câte produse să fie alocate unui magazin pentru ca oamenii să le poată cumpăra cât mai repede.

  • Urmărești transportul. Un specialist în logistică verifică mereu unde sunt camioanele sau avioanele care transportă produsele.

  • Rezolvi problemele apărute. Un specialist în logistică găsește soluții atunci când apar probleme în timpul transportului sau depozitării.

  • Comunici cu echipa. Specialistul folosește telefonul sau computerul pentru a le spune colegilor săi unde sunt produsele și când ajung.

  • Îmbunătățești procesele. Un specialist în logistică se gândește la modalități noi și mai economice prin care să transporte produsele de la producător la consumator.

  • Iei în considerare schimbări neprevăzute. Un specialist în logistică anticipează schimbările și se pregătește pentru ele pentru a nu fi luat prin surprindere.

Prin toate aceste responsabilități, specialistul în logistică se asigură că bunurile ajung în locurile potrivite la momentele potrivite, contribuind astfel la buna funcționare a întregului sistem de transport și distribuție.

Cum poți deveni Specialist în logistică?

Educație

Un specialist în logistică își poate începe cariera cu o diplomă de licență într-unul dintre domeniile: logistică, inginerie economică, ingineria transporturilor sau domenii conexe precum comerț, economie sau administrarea afacerilor, cu o durată de 3 sau 4 ani. Aceste programe educaționale acoperă subiecte esențiale, cum ar fi planificarea transportului, gestionarea stocurilor și analiza fluxului de aprovizionare. O opțiune suplimentară pentru cei care doresc să avanseze sau să se specializeze este obținerea unui master în logistică, transporturi sau managementul producției cu o durata de 2 ani. Certificările recunoscute în industrie, pot completa calificările și pot evidenția cunoștințele specifice în logistică.

*Resurse utile: Registrul National al Calificarilor din Romania;Optiuni.ro; admitere.ro

Unde poți lucra ca Specialist în logistică?

Mediul de lucru

Specialiștii în logistică lucrează în birouri sau centre unde utilizează computere pentru a organiza transportul și depozitarea produselor. Interacționează cu furnizorii și transportatorii pentru a asigura o livrare eficientă. Colaborează cu alte departamente și utilizează tehnologie pentru a planifica și a analiza datele logistice. Într-un mediu dinamic, pot fi implicați în călătorii pentru coordonarea activităților la nivel local sau internațional. Presiunea și ritmul rapid sunt comune, iar adaptabilitatea și luarea deciziilor rapide sunt importante în această profesie.

Domenii de activitate

Specialiștii în logistică pot lucra în diferite locuri, ajutând la mișcarea și organizarea produselor în diverse industrii. Iată câteva exemple:

  • Magazine online. Ajută la transportul jucăriilor, hainelor și altor lucruri pe care oamenii le cumpără în magazine sau online, asigurându-se că sunt mereu disponibile și gata de livrare.

  • Fabrici și producție. Se ocupă de transportul materiilor prime necesare pentru confecționarea produselor, cum ar fi jucăriile, în fabrici și transportul acestora catre magazine, după ce sunt finalizate.

  • Spitale și farmacii. Seasigură că medicamentele și echipamentele medicale ajung la spitale în siguranță și la timp pentru a ajuta oamenii să se simtă mai bine.

  • Magazine de mâncare și restaurante. Ajută la aducerea alimentelor în magazine și restaurante, gândindu-se la cum să le țină proaspete și să le aducă rapid la oameni.

  • Magazine de haine și accesorii. Se ocupă de transportul hainelor și accesoriilor în magazine, asigurându-se că sunt pe placul clienților.

  • Magazine de electronice. Contribuie la transportul telefoanelor, laptopurilor și altor dispozitive electronice în magazine și online, gândindu-se la cum să le păstreze în siguranță în timpul deplasării.

  • Agricultură și produse agricole: Se ocupă de aducerea legumelor, fructelor și altor produse agricole din ferme în magazine sau piețe.

Acestea sunt doar câteva exemple, dar specialiștii în logistică pot să lucreze practic în orice industrie, asigurându-se că toate lucrurile pe care le folosim în fiecare zi ajung la noi în mod eficient și în stare bună.

Companii angajatoare in Romania:

DHL Supply Chain Romania, DB Schenker, Gebrüder Weiss, Carrefour Romania, Kaufland Romania, Emag, Dedeman, Honeywell Romania, FM Logistic Romania, Bosch Romania, Selgros Cash & Carry, Lidl Romania, Coca-Cola HBC Romania, Mars Romania, Metro Cash & Carry Romania, AUCHAN Romania, Arctic (Electrolux Group), Pirelli Romania, MOL Romania, Johnson Controls Romania, UTI Grup, Yusen Logistics, Arvato Services Romania (parte a grupului Bertelsmann), Radial (parte a grupului eBay), Groupe Renault Romania, Sanofi Romania, Waberer's Romania, Procter & Gamble Romania, GlaxoSmithKline (GSK) Romania, CEVA Logistics Romania, World Class Romania, FAN Courier, Romatsa (Compania Națională de Trafic Aerian), Panalpina Romania, ZF Friedrichshafen, Ursus Breweries (Asahi Breweries), Palletways Romania, Metro Systems Romania (parte a grupului METRO), Roche Romania.

*Resurse utile: Hipo.ro; LinkedIn; Ejobs; Bestjobs

Salariu

Salariul net lunar pentru un specialist în logistică în România poate varia în funcție de mai mulți factori, printre care se numără nivelul de experiență, educația, dimensiunea companiei și sectorul de activitate. Pentru cei la început de carieră, cu 0-2 ani de experiență, salariul net poate oscila în jurul sumei de 2.500 - 4.000 RON lunar. Pentru cei cu o experiență medie, cuprinsă între 2 și 5 ani, salariul net lunar poate fi estimat între 4.000 și 7.000 RON. Specialiștii cu peste 5 ani de experiență pot beneficia de salarii care depășesc 7.000 RON lunar, iar în anumite cazuri, acestea pot să depășească 10.000 RON, în funcție de responsabilitățile specifice și performanțele individuale. Beneficiile suplimentare, cum ar fi bonusurile sau tichetele de masă, pot contribui, de asemenea, la pachetul salarial total.

*Aceste cifre sunt estimări generale, iar salariul real poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv cererea și oferta de pe piața muncii și politica salarială a companiei angajatoare.

*Resursa suplimentara: Paylab.ro

Copyright © Cariere meseriașe 2024