logo cariere meseriase
powered by tenaris silcotub
Cariere Tehnice
Profile ocupaționale

Inginer mecanic

Informații generate

Educație
Educație
Studii universitare
Salariu mediu
Salariu mediu
3000 - 6000 RON
Cod Holland
Cod Holland
IRC (Investigativ, Realist, Convențional)
COR
COR
(Codul Ocupațiilor din România)
214401
Alte Denumiri (RO/EN): Specialist în Tehnologia Mecanică/Mechanical Technology Specialist, Inginer în Dezvoltarea Produselor Mecanice/Mechanical Product Development Engineer, Inginer în Proiectarea Sistemelor Mecanice /Mechanical Systems Design Engineer, Inginer în Tehnologii Mecanice Avansate/ Advanced Mechanical Technologies Engineer, Expert în Inginerie Mecanică - Mechanical Engineering Expert, Consultant Tehnic Mecanic/ Mechanical Technical Consultant, Inginer de Producție Mecanică/ Mechanical Production Engineer, Inginer în Proiectarea Componentelor Mecanice/ Mechanical Component Design Engineer
*Aceste denumiri evidențiază diferite aspecte ale rolului și pot varia în funcție de industrie, specializare și nivel de experiență.
Un Inginer mecanic poate realiza:
Motoare de masini
1. Motoare de masini
Roller-costere din parcurile de distractie
2. Roller-costere din parcurile de distractie
Proteze medicale
3. Proteze medicale
Lifturi si scari rulante
4. Lifturi si scari rulante
Console video
5. Console video
Parti componete dintr-un Smartphone
6. Parti componete dintr-un Smartphone
Turbine eoliene
7. Turbine eoliene
Roboți chirurgicali
8. Roboți chirurgicali
Aparate de aer conditionat
9. Aparate de aer conditionat
Trenuri
10. Trenuri

Descriere

Inginerii mecanici sunt cei care proiectează lucruri care ne fac viața mai ușoară zi de zi, începând de la scaunul de birou cât mai confortabil, și continuând cu frigiderul în care ne ținem mâncarea, cu telefonul pe care îl folosim, cu fermoarul jachetei pe care o îmbrăcăm, cu mașina, bicicleta sau autobuzul cu care ne deplasăm, cu mânerul ușii pe care o deschidem să intrăm într-o sală, cu pixul cu care ne luăm notițe sau cu aparatul de aer condiționat care ne răcorește în zilele călduroase. Practic, fiecare obiect pe care îl vedem în jurul nostru a trecut prin mâinile unui inginer mecanic. Faptul că inginerii mecanici sunt implicaţi în proiectarea milioane de produse diferite în aproape orice domeniu, face ca aceştia să joace un rol extrem de valoros în lumea noastră. Inginerii mecanici proiectează mașini care produc energie, cum ar fi generatoarele electrice, motoarele cu ardere internă sau turbinele cu abur și gaz, precum și mașini care folosesc energie, cum ar fi sistemele de refrigerare și aer condiționat. Tot inginerii mecanici sunt cei care proiectează utilități necesare în interiorul clădirilor, cum ar fi lifturi și scări rulante. Iar în spaţii comerciale sau fabrici, sisteme de manipulare şi transport al mărfurilor, cum ar fi benzile rulante.  La fel ca alți ingineri, inginerii mecanici lucrează pe computer. Tehnologia computerizată îi ajută să creeze și să analizeze proiecte, să facă simulări și să testeze modul în care este probabil să funcționeze o mașină.

Crezi că ai abilitățile și calitățile unui inginer mecanic?

  • Esti un bun ascultător: ești foarte atent la ceea ce spun ceilalți pentru a înțelege mai multe puncte de vedere, punând întrebări de clarificare, însă fără a interveni peste partenerul de discuție.

  • Înțelegi ce citești: inclusiv documente mai tehnice legate de domeniul științific.

  • Gândești critic: utilizezi o gândire logică și rațională pentru a identifica soluții la diferite probleme.

  • Știi matematică: ești bun la rezolvarea ecuațiilor și a problemelor matematice.

  • Știi fizică: înțelegi și știi să aplici cunoștințe și reguli din fizică.

  • Analizezi operațional: identifici și analizezi caracteristicile și cerințele unui produs pentru a crea un design potrivit.

  • Iei decizii raționale: iei în considerare avantajele şi dezavantajele posibilelor alternative, pentru a o alege pe cea mai potrivită.

  • Știi să rezolvi probleme complexe: identifici posibilele probleme și folosești informațiile pe care le ai la dispoziție pentru a propune și implementa soluții.

  • Știi sa evaluezi o situație: identifici care este nivelul actual și stabilești modalități de a măsura evoluția performanței în raport cu obiectivele stabilite.

  • Înveți activ: înțelegi rolul informațiilor noi atât în rezolvarea problemelor, cât și în luarea deciziilor.

Atribuțiile tipice ale unui inginer mecanic

Ţi-ar plăcea să poți face astfel de activități?

  • Citești și interpretezi planuri, desene tehnice, scheme sau rapoarte generate de computer.

  • Cercetezi, proiectezi și testezi prototipuri de echipamente sau dispozitive mecanice.

  • Te consulți cu alți colegi pentru a implementa anumite proceduri de operare, a rezolva defecțiuni de sistem sau a transmite informații tehnice.

  • Dezvolți, coordonezi sau monitorizezi toate aspectele producției, de la selecția metodelor de fabricație, la operarea echipamentelor.

  • Investighezi defecțiunile echipamentelor pentru a diagnostica şi a recomanda soluții.

  • Lucrezi împreună cu designerii de produs folosind instrumente de desen tehnic sau software de proiectare asistată de computer.

  • Supraveghezi instalarea, operarea, întreținerea sau repararea pentru a te asigura că mașinile sau echipamentele sunt instalate și funcționează corespunzător.

  • Oferi feedback inginerilor de proiectare cu privire la problemele sau nevoile clienților.

  • Cercetezi și analizezi propunerile de proiectare ale clienților, specificațiile, manualele sau alte date pentru a evalua fezabilitatea, costul sau cerințele de întreținere ale proiectelor sau aplicațiilor.

  • Estimezi costuri sau trimiți oferte pentru proiecte de inginerie, construcție sau extracție.

Cum poți deveni inginer mecanic?

Educație

Inginerii mecanici au nevoie de obicei de o diplomă de licență în Inginerie mecanică, Inginerie industrială sau Mecatronică. Programele de inginerie mecanică includ de obicei cursuri de matematică, fizica, inginerie și proiectare. Durata studiilor de licenţă este de 4 ani, iar cea a studiilor de master este de 2 ani. Studii postuniversitare sau certificări în domenii precum analiză structurală, simulare computerizată, managementul proiectelor, pot oferi avantaje suplimentare.

*Resurse utile: Registrul National al Calificarilor din Romania

Unde poți lucra ca inginer mecanic?

Mediul de lucru

Inginerul Mecanic poate lucra într-un birou de proiectare, în laboratoare de testare, în fabrici de producție, în uzine de prelucrare a metalelor, în companii de consultanță tehnică sau în sectorul de cercetare și dezvoltare. De asemenea, pot exista oportunități de lucru pe teren pentru testarea și implementarea soluțiilor mecanice.

Domenii de activitate

  • Industria auto: dezvoltă componente și sisteme pentru mașini, de la motoare și transmisii, la sisteme de suspensie și frânare.

  • Ingineria aeronautica: proiectează și dezvoltă structurile aeronavelor, motoarelor avioanelor și echipamentelor spațiale.

  • Energie și mediu: proiectează și optimizează centrale electrice, echipamente de producție a energiei regenerabile sau sisteme de gestionare a deșeurilor.

  • Inginerie navală: proiectează nave comerciale și militare, sisteme de propulsie navală și echipamente marine.

  • Producție și fabricație: dezvoltă metode de producție eficiente, automatizarea liniilor de producție și optimizarea proceselor de fabricație.

  • Echipamente și dispozitive medicale: proiectează echipamente medicale precum dispozitive de imagistică, instrumente chirurgicale și proteze.

  • Tehnologie: dezvoltă echipamente electronice, imprimante 3D, roboți și alte dispozitive tehnologice.

  • Echipamente industriale: proiectează utilaje industriale, sisteme de automatizare și roboți pentru a îmbunătăți eficiența în producție.

  • Echipamente pentru construcții: proiectează și dezvoltă utilaje și echipamente utilizate în construcții, cum ar fi excavatoarele sau macaralele.

  • Cercetare și dezvoltare: lucrează în laboratoare de cercetare pentru a dezvolta noi tehnologii, materiale sau soluții inovatoare.

  • Automatizare și Robotică: dezvoltă sisteme automate și roboți pentru a îndeplini diverse sarcini, de la producție la logistică.

  • Transport și logistică: proiectează sisteme de transport, echipamente de manipulare și logistică pentru eficientizarea fluxurilor de mărfuri.

  • Industrie alimentară: proiectează utilaje pentru procesarea alimentelor, pentru îmbutelierea, ambalarea și depozitarea alimentelor şi a băuturilor.

  • Design și consultanță: furnizează servicii de consultanță în proiectare și dezvoltare pentru diverse industrii.

  • Educație și cercetare: este profesor sau cercetător în domeniul ingineriei mecanice la instituții academice sau de cercetare.

Companii angajatoare în România

  • Dacia-Renault, Ford România, Automobile Dacia S.A., Hella Romania, Continental Automotive Romania, OMV Petrom, Romgaz, Electrica, E.ON România, Siemens Romania (sectoarele de energie și automatizare), Airbus Helicopters România, Aerostar Bacău, IAR Ghimbav, Continental Engineering Services, Bitdefender (dezvoltarea dispozitivelor IoT), UiPath (automatizare și roboți software), Arctic S.A. (electrocasnice), Alro Slatina (industrie aluminiu), Alfa Laval Romania (echipamente pentru industria alimentară și de proces), Krones Romania (echipamente pentru industria băuturilor), Hidromecanica SA (utilaje de construcții), Liebherr Romania (divizia de construcții), Stryker Romania (echipamente medicale), Smith & Nephew (echipamente medicale), Fraunhofer Project Center (centru de cercetare și dezvoltare), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnologie Tehnologică Avansată (CMFT) etc.

*Resurse utile: Hipo.ro; LinkedIn; Ejobs; Bestjobs

Salariu

  • Pentru un începător sau un inginer mecanic cu puțină experiență în România, salariul lunar poate varia în jurul sumei de 3000 - 4700 lei, în funcție de companie, industrie și localizare.

  • Pentru profesioniștii cu experiența, salariile pot depăși 6000 lei lunar.

*Aceste cifre sunt estimative și pot varia semnificativ în funcție de factori precum industria, mărimea companiei, nivelul de expertiză, localizarea geografică și condițiile economice actuale.

**Resurse suplimentare: paylab.ro; Ejobs

Copyright © Cariere meseriașe 2024